Türkiye Yaratılışçılığın Merkezi


İngiltere”nin en köklü günlük gazetelerinden The Independent, 14 Temmuz 2007 tarihinde, "Türk Bilim Adamları Yaratılışçıların Teorisiyle Karşı Karşıya" başlıklı bir haber yayınladı. 250 bin tirajlı gazetenin söz konusu haberinde, Harun Yahya”nın çalışmalarının etkisi şu ifadelerle aktarıldı:

Akademisyenler ve bilim adamları, İslami yaratılışçıların giderek büyüyen etkisiyle karşılaştıkça, Türk okullarında ve üniversitelerinde gerilim artıyor.

İstanbul Üniversitesi’nden genetikçi Haluk Ertan, "… Türkiye ise şimdi Orta Doğu’da yaratılışçılığın merkezi olmuş durumda" diye devam ediyor. Evrim teorisine karşı Türkiye’de 15 yıldır mücadele eden Bilim Araştırma Vakfı’nın kamuoyu tarafından bilinen yüzü Tarkan Yavaş gururla şunu ifade ediyor: "Sadece Orta Doğu’da değil, tüm dünyada."

… Karizmatik bir hatip olan Adnan Oktar’ın önderliğini yaptığı BAV, Şubat ayında zengin resimlerle donatılmış 6 kg ağırlığındaki Yaratılış Atlası’nı Batı Avrupa’daki bilim adamlarına ve okullara ücretsiz postaladığında dünya basınında manşetlere çıkmıştı. Yan yana sıralanmış yüzlerce fosil ve canlı tür içeren resimlerden yola çıkılarak, benzerliklerin, türlerin zaman içinde adaptasyon geçirdiği iddialarını çürüttüğü öne sürülüyor. Diğer yerlerde ise evrim, komünizm ve Nazizm, aynı zamanda Dünya Ticaret Merkezi’ni alevler içinde gösteren büyük bir fotoğrafın altında 11 Eylül saldırılarından sorumlu tutularak suçlanıyor.

Atlasla ilgili soruları cevaplamak için geçen ay düzenlenen lüks bir yat yolculuğunda basın mensuplarına Sayın Oktar, "Hitler ve Mao, Darwinist’ti" diye açıklamıştı. "Çelişkiye itibar eden tek felsefe Darwinizm’dir" diye belirtmişti.

Geçen yıl yapılan bir anket Türkler’in sadece yüzde 25 kadarının evrime inandığını gösteriyor. 2005 yılında gerçekleştirilen benzer bir araştırmada fen bilimleri öğretmenlerinin yüzde 50’si teoriyi sorguladıklarını ya da reddettiklerini söylemişlerdi. Sayın Yavaş, "Darwinizm sayemizde Türkiye’de ölüyor" diye açıklamıştı.
… BAV, son 10 yıl içerisinde yüzlerce konferans düzenledi ve yakın zamanda fırtına gibi Amerikan tarzı “yaratılış müzeleri” açtı.

… Geçtiğimiz aylarda Anadolu’daki kasabalarda da bilimsel konferanslar düzenlediler.

Türkiye’deki yaratılışçılık hakkında doktora yapan Nazlı Somel, “1990’larda yaratılışçı hareket ortaya çıktığında birçok bilim adamı sadece gülüp geçtiler. Artık konuyu ciddiye almaları iyi bir şey” diye belirtti.

… Genel olarak bilinen yaratılışçılığın Türkiye’de güçlü destekçileri bulunuyor.